0 0

Жегите и моторните масла?

Назад
15/07/2020

Вискозитет и SAE (Society of Automotive Engineers). На етикета на моторното масло след SAE виждаме няколко числа, които са разделени от буквата W (winter/зима) и тире. Примерно 5W-30 или 10W-40. Колкото е по-ниска цифрата преди „W“, толкова маслото е по-течливо при ниски (зимни) температури. Първата цифра пред W показва само това, но по никакъв начин този параметър (цифра) не влияе на работата на загрелия двигател.
Но дали жегите навън оказват влияние на моторното масло, чиято функция е да смазва двигателя по оптимален начин?
За да разберем как всъщност жегата влияе върху работата на съвременните масла в двигателя, трябва да си спомним няколко числа. Работната температура на двигателя е в диапазон 100º - 130ºС. Температурата на отделните части на буталото, с които моторното масло е в контакт, може да стигне 200º - 350ºС. Без значение каква е температурата навън!
Следователно, за всяко моторно масло няма значение каква е температурата на въздуха отвън: + 10º или + 45º. Това абсолютно НЕ се отразява на работните му свойства.
Важно и единствено е да помним, че за всеки автомобил производителят е препоръчал правилното масло с подходящия за него вискозитет и точните спецификации!
Винаги следвайте само тези препоръки и изберете правилното за Вас масло в www.autobox.bg. Ако не сте сигурни нашите специалисти винаги ще Ви посъветват!

© Developed by CommerceLab