0 0

Знаете ли че...

Назад
28/02/2018

Международният символ за рециклиране е широко възприет символ обозначаващ рециклируеми материали. Съставен е от три гонещи се стрелки образуващи мьобиусова лента с триъгълно очертание и символизиращи кръговрата в природата.

През 1969-1970 г. световното внимание е привлечено от проблемите свързани с околната среда и довежда до създаването на Деня на Земята. Подбудена от това, чикагската компания Container Corporation of America — голям производител на рециклиран картон, спонсорира национален конкурс за дизайн символизиращ процеса на рециклиране. Конкурсът е спечелен от 23-годишния Гари Дийн Андерсън, студент в Южнокалифорнийския университет. Проекта е избран сред над 480 участника и Гари печели голямата награда от 2500 долара.

Създателят на символа за Рециклиране

В последствие става влиятелен графичен дизайнер и архитект. Той има важен принос в областта на градското планиране и градското развитие. Въпреки това той все още е най-известен с проектирането на символа за рециклиране, тъй като той остава едно от най-лесно разпознаваемите лога в света. Всъщност, неговият дизайн се нарича един от "най-важните икони на дизайна" на Америка.

Заради своята простота и оригиналност символът бързо става популярен. Компанията CCA опитва да го регистрира като търговска марка, но заради възражения от страна на патентното бюро оттегля молбата си. Така символът става обществено достояние и може да се използва свободно.

© Developed by CommerceLab