Какво представляват мото акумулаторите и как да се грижим за тях

Дата: 07.02.2024
Сподели:

В предходна статия (bg/novini/podgotovka-na-motora) ви разказахме как да подготвим мотора за новия сезон, а в тази ще разгледаме основните характеристики на мото акумулаторите, ще ви дадем съвети за поддръжка.

Мото акумулаторите се различават от автомобилните акумулатори по размер и конструкция, за да отговарят на специфичните нужди на мотоциклетите и са с повишена стартова мощност за бързо и надеждно пускане на двигателя. Мото акумулаторите обикновено са по-малки и леки, което ги прави удобни за вграждане в ограниченото пространство на мотоциклета, като един от ключовите параметри е напрежението. Повечето мотоциклети изискват 12 волта за правилното функциониране на електрическата система. Важно е да се уверим, че мото акумулаторът, който избираме, отговаря на тази спецификация. Друга важна характеристика на мото акумулаторите е капацитетът, измерен в ампер часове (Ah). При избор на мото акумулатор трябва да се има предвид капацитета спрямо нуждите на конкретния мотор. По-голям капацитет обикновено означава по-дълъг живот на батерията.

Основни предимства:

1. Удължен живот на батерията: Мото акумулаторите са проектирани да издържат продължителни периоди без употреба и предлагат по-дълъг живот спрямо обикновените киселинни акумулатори.

2. Бързо зареждане: Мото акумулаторите обикновено имат по-бързо време за зареждане.

3. Висока стартова мощност: Те предоставят ефективна стартова мощност, която позволява лесно пускане на двигателя на мотора.

4. Поддръжка без нужда от добавяне на вода: Повечето модерни мото акумулатори са без нужда от поддръжка, което означава, че не е необходимо редовно добавяне на вода.

Ето кои са и основните недостатъци

1. Цена: Мото акумулаторите са малко по-скъпи, отколкото киселинните акумулатори или други алтернативни източници на захранване.

2. Тежест: В сравнение с други видове акумулатори, мото акумулаторите често са по-тежки и заемат повече пространство в превозното средство.

3. Чувствителност към температура: Екстремно високи или ниски температури могат да намалят ефективността и живота на батерията.

Как да поддържате мото акумулаторите:

1. Редовно проверявайте нивото на заряд на акумулатора, използвайки волтметър или тестер за батерии. Акумулаторът трябва да бъде напълно зареден (над 12,5V) за оптимална работа.

2. Поддържайте чист и сух акумулaтора: Избягвайте капки и прах от клемите и повърхностите на акумулатора. Ако откриете съществени следи на киселина или корозия, почистете ги с мека четка и обезмаслител.

3. Не оставяйте акумулатора да се изтощи напълно, това може да предизвика неговата повреда и необратимото намаляване на капацитета.

4. Редовно зареждане: Ако моторът не се използва през зимата или друг период от време, свалете батерията и я съхранявайте на стайна температура, следете напрежението на батерията да е над 12.5V и при нужда заредете . Това ще запази батерията в добро състояние и ще предотврати загуба на капацитет.

5. Заменете акумулатора своевременно: Ако забележите по-дълго време за стартиране на двигателя, може би е време за замяна на акумулатора.

От началото на 2021 година, Карио ООД e ексклузивен представител за България на висококачествените мото акумулатори intAct. 

intAct Bike-Power, са мотоциклетни батерии, които предлагат пълна гама стартерни батерии в серии Classic, AGM, SLA, GEL, HVT и Lithium, подходящи за мотоциклети, скутери, офроуд превозни средства, ATV, джетове, моторни шейни, косачки за трева и др.

Едни от основните предимства на IntAct са тяхната надеждност и дълъг живот. Те са проектирани да издържат интензивна употреба и да осигурят непрекъснато захранване на двигателя.

IntAct акумулаторите имат висока стартова мощност, която позволява бързо и лесно стартиране на мотора. Това е особено важно за мотоциклетите, които често трябва да бъдат стартирани при ниски температури или след продължителен период на бездействие. Освен това, те са напълно заредени и готови за употреба, като няма нужда от допълнително зареждане преди използване. Този тип акумулатори е идеален избор за мотоциклети, които се използват редовно или периодично. Важна характеристика на IntAct акумулаторите е също така тяхната устойчивост на вибрации и удари. Благодарение на всички тези характеристики и предимства, IntAct акумулаторите са надежден избор за всеки мотоциклетист, който цени качеството и производителността на своя мотоциклет. Независимо дали пътувате на дълги разстояния или сте любител на адреналина, IntAct ще ви осигури надеждно стартиране при всяко ваше приключение.

Още новини

Знаете ли че?

Знаете ли че?

Ако шофирате по-рядко, маслото трябва да се сменя по-често.

Защо да изберем всесезонните гуми?

Защо да изберем всесезонните гуми?

С напредването на технологията в производството на гуми и постоянно затоплящият се климат, всесезонните гуми стават все по-предпочитан и финансово по-изгоден вариант, спрямо моно сезонните такива – летни, или зимни.


viber messenger