ACEA / API

Дата: 12.07.2017
Сподели:

Да поговорим за стандарти - ACEA и API

Когато избираме правилното моторно масло не трябва да се доверяваме на мнението на приятели, препоръките на съседа или стотиците различни съвети в интернет. В най-добрият случай толкова разнородна информация може да Ви обърка, в най-лошия случай ще закупите напълно неподходящ продукт. Какво трябва да се направи? В действителност, е необходимо внимателно да се проучи сервизната книжка на вашия автомобил. Там е описано какъв вид масло се препоръчва от производителя на двигателя.

Още по-добро решение е да посетите нашите сервизи AutoBOX express service,където нашите компетентни служители и търговци ще Ви консултират и препоръчат най-подходящото масло за Вашия двигател. Но с тази статия ние искаме да Ви насочим към възможността и сами да разчитате паспорта“ на маслата. Или на прост език, какво пише на етикета и какво означава написаното.

Преди време Ви разказахме какво означава вискозитет и SAEстандарт. Днес накратко продължаваме със следващите основни стандарти, а именно ACEA и API.

ACEAThe European Automobile Manufacturers' Association / Асоциацията на Европейските Автомобилни Производители дефинира изискванията към експлоатационните характеристики на моторните масла за сервизно обслужване.

Европейската класификация за масла, се състои от три групи (класа): за леки и лекотоварни бензинови и дизелови автомобили; за леки и лекотоварни бензинови и дизелови автомобили, снабдени съссистеми за третиране на отработените газове (катализатори) и един за дизелови двигатели на тежкотоварни автомобили. Други класове могат да се добавят в бъдеще. В рамките на всяка от тези групи има категории, които отразяват различните изисквания за изпълнение.

Категорията показва масла за различни цели или приложения в рамките на този общ клас, свързани с аспекти на експлоатационното ниво на маслото. Специфичните приложения на всяка група са отговорност на отделния производител на двигателя за собствените си превозни средства и двигатели.

Днес Ви запознаваме с основната част, като в следващите си публикации ще се спрем подробно на всяка категория.

Класове

A/B – за леки и лекотоварни бензинови и дизелови автомобили

C – за леки и лекотоварни бензинови и дизелови автомобили, снабдени със системи за третиране на отработените газове (катализатори) – DPF, SCR, TWC

Е – за тежкотоварни дизелови

Категории

А/B (high SAPS) - А1/B1 ; A3/B3 ; A3/B4 ; A5/B5

C (low/mid SAPS) - C1 ; C2 ; C3 ; C4

Е - E4 ; E6 (low SAPS) ; E7 ; E9 (mid SAPS)

API – AMERICAN PETROLEUM INSTITUTE / Американски петролен институт дефинира експлоатационните характеристики към моторните маслапо следния начин:

API разделя моторните масла в две категории:

– за бензинови двигатели ( с буквата “S” - SG ; SL ; SN…)

– за дизелови двигатели (с буквата “C” - CF ; CG-4 ; CI-4)

Всяка от тези категории има експлоатационни нива, обозначени с буква от английската азбука до буквата на съответната категория ( SL; SN ; CF ; CI-4 )

Експлоатационните нива са свързани с годината на тяхното въвеждане, като всяко следващо ниво заменя предходното. Тоест всеки следващ символ, който е поредна буква от латинската азбука показва експлоатационното ниво. Колкото по-назад в азбуката е означението, толкова по-висок е класа на маслото.

В следващи публикации ще Ви запознаем подробно с всяка действащо експлоатационно ниво при API.

Значение на често използвани съкращения:

SCR / Selective catalytic reduction - Селективна каталитична редукция

DPF / Diesel particulate filter - Филтър за твърди частици

TWC / Three way catalyst - Трипътен катализатор

SAPS / Sulphated ash, phosphorus and sulphur - Сулфатна пепел, фосфор, сяра

EGR / Exhaust Gas Recirculation - Рециркулация на отработените газове

Още новини

Знаете ли че?

Знаете ли че?

Ако шофирате по-рядко, маслото трябва да се сменя по-често.

Защо да изберем всесезонните гуми?

Защо да изберем всесезонните гуми?

С напредването на технологията в производството на гуми и постоянно затоплящият се климат, всесезонните гуми стават все по-предпочитан и финансово по-изгоден вариант, спрямо моно сезонните такива – летни, или зимни.


viber messenger