АКВАПЛАНИНГ - КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ

Дата: 02.08.2017
Сподели:

АКВАПЛАНИНГ - КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ

Обилни дъждове и калпави пътища. Това, за съжаление, е равносметката с настъпването на обилните летни дъждове. Достатъчни фактори за образуване на аквапланинг – една от най-честите причини за възникване на пътно-транспортни произшествия.

Какво представлява явлението аквапланинг?

Най-общо казано това е „пързаляне върху вода“. То се получава, когато грайферът на гумата не успява да отведе водата под нея и така образува воден филм между гумата и пътната настилка. В такъв случай автомобилът губи сцепление с пътя и има опасност да поднесе, да се завърти или да не може да спре, ставайки неуправляем.

как да се предпазим

Според специалистите, критичната скорост за аквапланинг е между 70 и 100 км/ч. Но тези граници варират спрямо други фактори като състоянието на пътя, дълбочината на водата, състоянието на протектора и степента на износването му, налягането в гумите, вида окачване. Така скоростта става относителна и 40 км/ч може да се окажат рискови.

Как да се предпазим?

Винаги съобразявайте метеорологичните условия с пътната настилка. Ако те предполагат възникване на аквапланинг – намалете скоростта! Избягвайте опасни пътища, доколкото това е възможно, бъдете съсредоточени, гледайте напред и се опитвайте да предвиждате възможните опасности на пътя. Осигурете достатъчна дистанция между вашия автомобил и този пред вас. Дистанцията не се измерва в метри, а в секунди, а за достатъчно се приема време от 3 секунди от предния автомобил.

Шофирайте внимателно при проливен дъжд

Ако вече сте попаднали в аквапланинг, не натискайте спирачките, не се опитвайте да завивате, не подавайте рязко газ и не сменяйте предавките! Дръжте стабилно волана и изчакайте аквапланингът да премине.

Гумите ни са важни!

Изборът на качествени гуми е една от най-важните превенции срещу аквапланинг. Не правете компромис с тях и забравете за гуми втора ръка!

Винаги проверявайте налягането на Вашите гуми, както и дълбочината на протектора. За да може една гума да работи правилно върху мократа настилка, тя трябва да отстранява водата от настилката в момента на контакта и по този начин да осигурява сцепление с пътя. Това е една от задачите на грайферите. Ако те са износени, водата няма къде да се оттича и автомобилът ще се плъзга върху нея.

Осигурете сигурност и спокойствие на пътя за Вас и Вашето семейство и следете състоянието на гумите си. При първи признаци на износване, заменете ги с нови.

AutoBOX Ви пожелава приятно пътуване.

Още новини

Знаете ли че?

Знаете ли че?

Ако шофирате по-рядко, маслото трябва да се сменя по-често.

Защо да изберем всесезонните гуми?

Защо да изберем всесезонните гуми?

С напредването на технологията в производството на гуми и постоянно затоплящият се климат, всесезонните гуми стават все по-предпочитан и финансово по-изгоден вариант, спрямо моно сезонните такива – летни, или зимни.


viber messenger