ATF (Automatic Transmission Fluid)

Дата: 25.08.2020
Сподели:

ATF са масла за автоматична трансмисия, които са много по-различни и специфични от моторните такива, тъй като имат по-висок вискозитет и напълно различен пакет с добавки. Самото име ATF подсказва, че е само за автомобили с автоматична трансмисия.

Независимо, че общото твърдение е, че маслото може да се сменя на 90000 км. или пък на 5-6 години, има редица съвременни марки автомобили, които изискват смяна на маслото в скоростната кутия приблизително веднъж на 2 години или на 35000 – 40000 км. пробег.

Имайте предвид, че колко километра е минала колата, изобщо няма значение, ако времето минава. Дори ако пробегът е много малък ( или колата въобще не е карана ), все пак трябва да смените маслото, ако са минали тези 2 до 3 години. Основните причини за това са съществените промени в характеристиките на самото масло. Тоест карате или не, правилото е както и при моторните, така и при трансмисионните. Маслото се сменя!

Ако маслото не бъде сменено навреме или пък се използва грешно такова, тогава качеството на автоматичната трансмисия може да бъде значително повредено. Автоматичните трансмисии, техните елементи и части, са доста скъпи, което налага използването на правилното масло и поддържането на всички необходими правила за смяна на маслото в трансмисията, за да се гарантира дълъг експлоатационен живот на трансмисията и на автомобила като цяло.

Тези специални ATF масла си отговорни за много функции като:

• Безпроблемна работа на скоростната кутия - нейното управление.

• Охлаждане и правилно смазване на частите, които са подложени на триене.

• Предаване на въртящият момент, който преминава от двигателя към кутията през преобразувателя на въртящия момент.

• Осигуряване на безпроблемната работа на фрикционните дискове.

Не забравяйте и сменяйте редовно ATF маслото!

Доверете се на професионалистите в нашите сервизи, които ще ви посъветват за правилният избор.

А изборът при нас в www.autobox.bg наистина впечатляващ!

Още новини

Знаете ли че?

Знаете ли че?

Ако шофирате по-рядко, маслото трябва да се сменя по-често.

Защо да изберем всесезонните гуми?

Защо да изберем всесезонните гуми?

С напредването на технологията в производството на гуми и постоянно затоплящият се климат, всесезонните гуми стават все по-предпочитан и финансово по-изгоден вариант, спрямо моно сезонните такива – летни, или зимни.


viber messenger