Защо не трябва да караме със зимни гуми през лятото

Дата: 17.04.2019
Сподели:

Разлики между зимни и летни гуми.
Съвременните зимни и летни гуми се отличават по много параметри, но основната разлика е, че зимните са значително по-меки. Самият състав на каучука е различен. Разполагат и с т.нар. ламели, с които е осеян протекторът на гумите. Целта им е да помагат за по-доброто сцепление, като използват и най-малките издатини от пътя, дори когато той е покрит с лед. Тези характеристики са оптимални за зимата, но определено не работят през лятото - дори напротив. Правят гумата много по-опасна.

Кога се сменят зимните гуми с летни?
Оптималната работа на зимните гуми е при температури под 7 градуса по Целзий. Когато асфалтът изсъхне и температурите започнат да се покачват, гумите привидно се държат нормално, но те стават доста по-меки, отколкото е необходимо за оптималното сцепление. При по-дълго шофиране те прегряват, което води до влошаване както на спирачния път, така и на управлението на автомобила. Най-големият проблем обаче е, че спирачният път при екстремно спиране се увеличава значително.

С колко се увеличава спирачният път?
Един експеримент, направен с гуми Pirelli (той е валиден за всички марки и модели), ни дава представа за това с колко се увеличава спирачният път. При температура от 15 градуса по Целзий, което е в долните граници на температурите през летния сезон, един VW Tiguan е изкаран на писта, където ускорява и спира последователно с чисто нови зимни и летни гуми. Първоначално колата е "обута" с летни гуми и при скорост от 100 км/ч водачът натиска рязко спирачките. За привеждане на автомобила в покой са нужни 38.4 метра.

 

before

 

За да стане експериментът възможно най-нагледен, от конусите, където водачът натиска спирачките, са измерени 38.4 метра и е построена стена. Естествено тя не е бетонна, а от кашони, след което на Tiguan-а се монтират зимни гуми. Следва същото ускорение до 100 км/ч и същото рязко натискане на спирачките. Резултатът не никак добър - автомобилът спира с три метра по-напред. И това при положение, че температурата е 15 градуса по Целзий. Според експертите колкото повече нараства температурата, толкова се увеличава спирачният път на автомобил със зимни гуми.

 

after

 

Сигурни сме, че има много скептици, които ще извадят "от сто кладенеца вода", за да опровергаят нуждата от сезонна смяна на гумите, но замислете се, че така може да бъде спасен човешки живот - вашият, на ваш близък или пък на съвсем непознат. Тогава едва ли ще има някой, който да твърди, че инвестицията е неоправдана.

В сервизната мрежа на AutoBOX express service, както и online на autobox.bg, Ви предлагаме голямо разнообразие от гуми, както и безплатна консултация при избора на най-подходящите за Вас, разбира се на атрактивна цена. Ако искате покупката да не се отрази на бюджетът Ви можете да закупите гумите и на изплащане.

 

Още новини

Знаете ли че?

Знаете ли че?

Ако шофирате по-рядко, маслото трябва да се сменя по-често.

Защо да изберем всесезонните гуми?

Защо да изберем всесезонните гуми?

С напредването на технологията в производството на гуми и постоянно затоплящият се климат, всесезонните гуми стават все по-предпочитан и финансово по-изгоден вариант, спрямо моно сезонните такива – летни, или зимни.


viber messenger