Есен и опасни условия за шофьорите.

Дата: 12.10.2021
Сподели:

Есен и опасни условия за шофьорите.

AutoBOX Express Service Ви предупреждава!

- С настъпването на есента шофьорите трябва радикално да променят стила си на шофиране. Те не трябва да влизат в завоите с висока скорост и не трябва обезателно да изпреварват бавно движещите се автомобили. Всичко това е свързано с неблагоприятните пътни условия и най-опасни са мокрият асфалт, калта, дълбоките локви и падналите листа.

- През летните месеци шофьорите свикват да шофират бързо, спазвайки малка дистанция, защото сухият път позволява ефективно спиране, но през есента всичко е различно. Например влизането в мръсен (кален) участък отстрани на пътя, който на всичкото отгоре е засипан с листа може да предизвика сериозно подхлъзване на колата и ПТП.

- Калта (мръсотията), напоена с дъжд, създава изключително хлъзгава повърхност на асфалта. Според изследвания коефициентът на сцепление при мръсен/кален път е в рамките на 0.20, докато утъпканият сняг има коефициент на сцепление 0.25. Лесно е да се предположи, че за кола с летни гуми връхлетяла върху такава повърхност, нещата може и да не завършат добре. Дори ако водачът, забелязвайки мръсотията на пътя, започне рязко да спира, ще е все едно рязко се набиват спирачки върху заледен участък.

- Падналите листа, които в края на есента обилно покриват пътищата, представляват много голяма опасност. Както показват тестовете, коефициентът на сцепление на асфалта, засипан с мокри листа е 0.15, точно същият показател има заледен път.

Мократа и дъждовна есен е вече тук и AutoBOX Express service Ви призовава да сте особено внимателни на пътя!

Още новини

Знаете ли че?

Знаете ли че?

Ако шофирате по-рядко, маслото трябва да се сменя по-често.

Защо да изберем всесезонните гуми?

Защо да изберем всесезонните гуми?

С напредването на технологията в производството на гуми и постоянно затоплящият се климат, всесезонните гуми стават все по-предпочитан и финансово по-изгоден вариант, спрямо моно сезонните такива – летни, или зимни.


viber messenger