Какво знаем за филтрите?

Дата: 17.01.2019
Сподели:

За да работи безпроблемно двигателя, трябва да се гарантира, че нужните му експлоатационни течности ще бъдат абсолютно чисти от замърсявания. Без ефективна филтрационна система, двигателят е обречен на кратък живот. Замърсените масло или гориво могат да предизвикат повреда в цилиндрите, буталата, инжекторите, клапаните и в редица други елементи от двигателят, дори да доведе до неговото блокиране. Основният елемент на филтрационната система е заменяемият филтър, който отстранява частиците от замърсяванията. При периодичното обслужване на автомобила се сменят следните филтри:air-filter

Въздушен филтър 

Дори да ни се струва чист, в заобикалящият ни въздух се съдържат многобройни частици, като прах, финни прахови частици, насекоми, спори на растения и др. Най-замърсен е въздухът на 0.5 метра над пътната настилка. Двигателите с вътрешно горене по време на работа поемат огромно количество въздух. За изгарянето на 1 литър гориво са необходими 10 000 дм³ атмосферен въздух, който в зависимост от климата и атмосферните условия може да съдържа различни замърсители. Те могат да предизвикат повреда в двигателят и да съкратят неговия живот.

Смяната на въздушният филтър е наложителна, но често пренебрегвана от много собственици на автомобили. Имайте в предвид, че въздухът в България е много запрашен, особено след зимните месеци и изсипаните тонове "луга" (пясък и сол) по пътищата. Наложително е смяната на въздушният филтър да се извършва поне при всяка смяна на маслото или на около 10 000км.

Когато закупувате въздушен филтър не се доверявайте на най-евтините решения. Един от най-важните признаци, по които може да познаете добър филтър е качеството на поставяне на филтриращите щори (честота и стъпка на поставянето им). Работоспособността на филтрите зависи, в голяма степен и от това, колко плътно филтърът влиза във филтърната кутияoil-filter

Маслен филтър 

Маслените филтри отстраняват вредните замърсявания, достигащи до смазващата система от околната среда или образували се в двигателя по време на експлоатация. Смяната на масленият филтър е задължителна при всяка смяна на маслото. Маслените филтри са два вида:

  • Филтри с прегради, в които замърсяванията се спират по време на преминаването на маслото през дадената преграда, произведена от порест филтрационен материал.
  • Механични филтри, в които замърсяванията се изхвърлят от маслото под действието на центробежните сили или гравитацията.

Най-разпространени са филтрите, които притежават качествата, както на преградните, така и на механичните. Те имат филтрационна преграда и елементи, образуващи силовото поле.cabbin-filter

Филтър на купето

Той се нарича още и противопрашен и служи за пречистване на въздуха, достигащ до пътническата кабина на автомобила. Опасността от замърсения въздух в колата е голяма, защото разстоянието между шофьора и решетките на таблото, от които в купето влиза студен или топъл въздух е едва около 60см. Така той попада директно в дихателните пътища. За да гарантират чист въздух в купето на автомобила, всички автомобилни производители поставят филтри, през които да се пречиства, засмуканият отвън мръсен въздух.

Противопрашните филтри биват поленови и карбонови (с активен въглен), като карбоновите са по-ефикасни, но малко по-скъпи.

Препоръчително е да подменяте противопрашният филтър максимум на 15 000 км.fuel-filter

Горивен филтър

Горивната система е изградена от много елементи и от тяхното правилно действие зависи нормалната експлоатация на двигателя. Препоръчително е при всяка смяна на масло да се сменя и горивният филтър. Изискванията относно вида и ефективността на филтрите, инсталирани в горивните системи, зависят от вида на използваното гориво и конструкцията на двигателя.

Филтрите предлагани от нас са с марката „Alco“.

Това е Европейска фирма за производство на филтри която има повече от 45 години на Европейския пазар. Произвеждат повече от 3000 вида филтри за леки коли, камиони, селскостопански и индустриални машини. Всяка година се създават нови филтри, приблизително по 100 филтъра на година.

В AutoBOX express service разполагаме с голямо разнообразие на филтри за въздушна, маслена и горивната система. За въпроси, консултации или поръчки може ще Ви очакваме на Националния телефон: 0700 17 270.

Дали има AutoBOX express service във Вашия град, проверете на: https://autobox.bg/services

Още новини

Знаете ли че?

Знаете ли че?

Ако шофирате по-рядко, маслото трябва да се сменя по-често.

Защо да изберем всесезонните гуми?

Защо да изберем всесезонните гуми?

С напредването на технологията в производството на гуми и постоянно затоплящият се климат, всесезонните гуми стават все по-предпочитан и финансово по-изгоден вариант, спрямо моно сезонните такива – летни, или зимни.


viber messenger