Историята на една легенда

Дата: 16.08.2017
Сподели:

Непрекъснато Ви запознаваме с нашите продукти, включващи моторни масла, гуми, акумулатори, добавки и аксесоари, като същевременно Ви информираме за различните стандарти, правилните препоръки, стремим се да даваме най-полезни съвети за най-добрата грижа за вашите автомобили. Днес обаче ще се върнем назад в историята и ще разкажем за първия автомобил с бензинов двигател и неговия създател. Все пак именно благодарение на него се ражда автомобилната индустрия и всички съпътстващи я продукти предназначени за автомобила.

Карл Фридрих Бенц (1844 1929 г.) e внук на ковач и син на локомотивен машинист. Той е германски изобретател, разработчик на двигатели и автомобилен инженер и именно той е създател на първия автомобил с бензинов двигател.

На 1 октомври 1883 г. Карл Бенц заедно с бизнесмена Макс Каспар Розе и търговеца Фридрих Вилхелм Еслингер основават в Манхайм компанията „Benz & Company Rheinische Gasmotoren-Fabrik“, известна също с името „Benz & Cie.“. На 29 януари 1886 г. за своята „триколка“, Benz Patent Motorwagen, Карл Бенц получава патент „DRP No. 37435“ – или това е „свидетелството за раждане“ на автомобила. Возилото с три колела е с четиритактов, едноцилиндров двигател, задвижващ задните му колела. Мощността на агрегата е била едва 0,9 к.с, а максималната скорост на превозното средство – около 16 km/h. Бенц представя своето изобретение пред обществеността на 3 юли 1886 г., като неговият Benz Patent-Motorwagen модел №1 преминава по ул. Рингщрасе в Манхайм, каран от сина му Ойген. Първото изпитание на дълъг път на машината се състои на З юли 1886 г. – Берта Бенц и двамата ѝ синове Ойген и Ричард тръгват от Манхайм в най-дългото пътешествие в дотогавашната история на автомобилите, задвижвани с двигател с вътрешно горене. С вече патентования автомобил тримата успяват да пропътуват 90-те километра от Манхайм до Пфорцхайм за около един ден.

Оборудвана с едноцилиндрова мощност

Популяризирането на автомобила е свързано и с успеха през 1887 г. на „Бензинката“, както я нарича самият Бенц, на изложението в Мюнхен.

Практически по същото време сънародниците на Бенц – Готлиб Даймлер и Вилхелм Майбах, независимо от него работят по същата идея, като скоро след това реализират първия четириколесен автомобил с двигател с вътрешно горене.

Benz Patent-Motorwagen („Патентованият автомобил на Бенц“) е първият произведен автомобил от Карл Бенц и също е първият произведен автомобил в света. Benz Patent-Motorwagen се продава предимно в Европа, има един брой, изнесен за САЩ.

През 1887 г. Карл Бенц прави техническа модификация на превозното средство, като създава модел №2. През 1888 г. започва официалната продажба на автомобила. Модел №3 е създаден през 1889 г. и е представен на Световното изложение в Париж. За цялото време на производство (от 1886 до 1893 г.) от Benz Patent-Motorwagen са произведени 25 екземпляра. През 1894 г. Бенц пуска нова версия на автомобила, този път с четири колела, и го нарича Benz Velo. През 1906 г., в чест на 20-годишнината от неговото изобретение, Карл Бенц предава колата си в градския музей в Мюнхен, Германия. В момента тя е поставена в стъклена витрина в транспортния отдел на музея.

Музей Мюнхен

През 1936 г., във връзка с 50-годишният юбилей на първия автомобил, са изработени три копия-реплики на автомобила на Бенц, които постъпват съответно в музея на Mercedes-Benz, в Техническия музей във Виена и в Музея на транспорта в Дрезден.

Всяка индустриална революция започва с мечта, която се превръща в идея и впоследствие се реализира !

Нашата мечта е Вие, нашите клиенти, купувайки нашите качествени продукти в AutoBOX да се чувствате спокойни и сигурни за своите автомобили.

Движим се заедно ! ”

Още новини

Знаете ли че?

Знаете ли че?

Ако шофирате по-рядко, маслото трябва да се сменя по-често.

Защо да изберем всесезонните гуми?

Защо да изберем всесезонните гуми?

С напредването на технологията в производството на гуми и постоянно затоплящият се климат, всесезонните гуми стават все по-предпочитан и финансово по-изгоден вариант, спрямо моно сезонните такива – летни, или зимни.


viber messenger