Как се произвеждат и тестват добавките към маслата?

Дата: 17.02.2023
Сподели:

Как се произвеждат и тестват добавките към маслата?

Интересен факт е, че производителите на масла не произвеждат добавки самостоятелно. Има само няколко компании в света, които произвеждат добавки или присадки. Работата обаче е там, че не е достатъчно само да се произведат добавките. Основната задача на производителя е да провежда тестове. Освен това в допълнение към лабораторните тестове, при които се проверяват вискозитетът и другите физични свойства на добавките, се извършват и така наречените стендови или ресурсни тестове. Ресурсното тестване е изключително скъпа и специализирана дейност.
За проверка на добавките се симулират възможно най-точно реалните работни условия и се използват агрегати, които симулират двигателите на различни автомобили. Всичко получени данни се записват и анализират.
В допълнение към стендовите тестове, маслото се подлага и на полеви тестове - специалистите наблюдават как добавките взаимодействат с детайлите на двигателя в реални условия.
Само шепа производители по света имат капацитет за такива мащабни тестове, затова и цената на маслата значително зависи от цените на добавките.
Тази "шепа" производители контролира пазара и цените, но пък без добавки качествени масла просто няма!

Още новини

Знаете ли че?

Знаете ли че?

Ако шофирате по-рядко, маслото трябва да се сменя по-често.

Защо да изберем всесезонните гуми?

Защо да изберем всесезонните гуми?

С напредването на технологията в производството на гуми и постоянно затоплящият се климат, всесезонните гуми стават все по-предпочитан и финансово по-изгоден вариант, спрямо моно сезонните такива – летни, или зимни.


viber messenger