какво се случва когато

Дата: 02.11.2021
Сподели:

Какво се случва когато на таблото светне сигнал съобщаващ за недостатъчно количество масло?

Част от шофьорите купуват масло - обикновено около литър и доливат в двигателя. Други от тях обаче игнорират сигнала и смело продължават напред. Колко обаче може да продължи това преди недостигът на масло да се окаже фатален?

Трябва да Ви напомним, че липсата на масло е критично за двигателя! В системата се отчита недостиг на масло, заради което триещите се елементи се износват по-бързо. Най-опасно е това за стените на цилиндрите, но пък невинаги активирането на жълтата лампичка за понижаване на нивото на маслото означава, че веднага трябва да се посети сервиз. Тя просто съобщава, че датчикът е фиксирал намаляване на нивото на масло с един литър под необходимото.

За старите двигатели обаче подобен спад се счита за критичен и затова техните шофьори са принудени постоянно да следят нивото на маслото в двигателя. И съответно да доливат. В противен случай може да спре разпръскването на маслото и това да доведе до проблеми. При съвременните автомобили има маслена помпа, която изпомпва смазката през каналите към коляновия вал и буталата, като именно тя отговаря за нормалната работа на системата.

Нивото на маслото в автомобила винаги се определя, като остава малък резерв. Когато колата се движи по неравен път и се накланя често, нивото в картера може да се промени. Тръбата на приемника се оголва и в системата влиза въздух, което води до локално прегряване. За да се предотврати подобно нещо, в резервоара трябва да има повече масло. Затова и предупреждението за това, че е спаднало нивото, не винаги означава, че има остър дефицит на масло в системата.

Така или иначе всеки шофьор, трябва да знае, колко още може да се движи след активиране на сигналната лампа на таблото. Ако лампата е червена, трябва да се търси начин за най-бързо придвижване до сервиз. Ако е жълта, може да се изминат още около 300 км без значителни последствия, като задължително трябва да се долее малко масло и да се посети сервиз възможно най-бързо.

AutoBOX Express Service Ви призовава да не чакате последният възможен километър, а да смените маслото своевременно, избирайки между многото предлагани от нас видове моторни и трансмисионни масла!

Още новини

Защо да изберем всесезонните гуми?

Защо да изберем всесезонните гуми?

С напредването на технологията в производството на гуми и постоянно затоплящият се климат, всесезонните гуми стават все по-предпочитан и финансово по-изгоден вариант, спрямо моно сезонните такива – летни, или зимни.


viber messenger