КОШМАР ЗА ДВИГАТЕЛЯ!

Дата: 28.04.2020
Сподели:

Директният път до повреда на двигателя е ненавременната смяна на маслото. Доста шофьори карат със старо масло, докато то не се превърне в катран.

• Всички знаем, че основната задача на моторното масло е да защити двигателя от повреда, защото смазвайки то предотвратява триенето на металните компоненти. Също така, маслото е и охладител, защото триенето води до отделяне на топлина и до сериозно нагряване. Не на последно място маслото изпълнява почистваща функция, като активно чисти компонентите на двигателя от неразтворимите замърсявания.

• Кога настъпва стареенето на маслото? Както при всичко, с течение на времето. Пробегът се увеличава - маслото се окислява, натрупва се мръсотия, маслото започва да се сгъстява (ако се пропуснат две смени дори и може да клеяса) и по-горе изброените функции вече не се изпълняват както трябва.

• В отговор на въпроса колко често трябва да сменяте маслото в двигателя има много компоненти. Сред тях са препоръките на производителя на автомобила, условията на работа на автомобила ( тежки / леки / градски / на магистралата / често или рядко използван автомобил), пробег преди смяна на маслото и общ пробег, техническото състояние на автомобила.

• Също така факторите, влияещи върху честотата на смяна на маслото в двигателя са мощността и обема на двигателя, времето от последната смяна на маслото, правилно подбраният вид масло.

• Важно е да знаете, че когато шофирате автомобил основно в града (т.н градски условия) - смяната се препоръчва дори да е по-честа, отколкото ако шофирате на дълги разстояния.

• Дори ако колата е стояла, без да се движи цяла година, желателно е маслото да се смени! Причината е, че поради своите химически характеристики и под въздействие на окисление и контакт с гумените и метални части на двигателя маслото в немобилна кола старее дори по-бързо!

При всички случаи бъдете сигурни, че по-честата смяна на качествени масла и филтри гарантира дълъг живот на Вашият двигател!

Качествени моторни масла може да намерите при нас на www.autobox.bg

Още новини

Знаете ли че?

Знаете ли че?

Ако шофирате по-рядко, маслото трябва да се сменя по-често.

Защо да изберем всесезонните гуми?

Защо да изберем всесезонните гуми?

С напредването на технологията в производството на гуми и постоянно затоплящият се климат, всесезонните гуми стават все по-предпочитан и финансово по-изгоден вариант, спрямо моно сезонните такива – летни, или зимни.


viber messenger