МИТОВЕ ЗА МОТОРНИТЕ МАСЛА

Дата: 14.06.2017
Сподели:

МИТ № 1 - Да се използва минерално масло е по-безопасно, отколкото синтетично, защото минералното е по-натурално.

Не трябва да се учудваме на популярността на този мит. Постоянно се сблъскваме с противопоставянето на натурални продукти срещу синтетични такива. При това не говорим само за хранителни продукти. Но ако при храните това твърдение е вярно, то “храната“ за автомобила не трябва да е натурална за да е по-полезна. А точно обратното. Колкото повече химични процеси (синтез) са повлияли на маслата, толкова тяхното качество е по-високо. При синтезирането на маслата се отчитат постоянно обновяващите се изисквания на производителите на двигателите, разширяват се границите на работните температури, влияе се на вискозитета. Всичко това гарантира по-ефективна защита и дълъг живот на двигателя.

МИТ № 2 - Не може да се премине към използване на синтетично масло, при положение, че вече е използвано минерално.

Това опасение няма никакви обективни основания. Единственото, което следва да се отчита е какви са изискванията на производителя на двигателя, спецификациите, препоръките и одобренията, които обикновено са описани в инструкцията за ползване на автомобила. В развенчаване на първия мит описахме защо е по-добре да се използват синтетични моторни масла.

МИТ № 3 – Ако маслото при използването му почернява, значи то е с ниско качество.

Това е абсолютно невярно твърдение! По-скоро е обратното. Ако маслото не потъмнява, едва ли това е от полза за двигателя. И това е защото маслото не само смазва. Втората, не по-малко важна функция на маслото е да почиства двигателя от замърсявания. Маслата съдържат специални присадки, които почистват и защитават двигателя от нагари, като всички ненужни вещества се разтварят и абсорбират от маслото. И тези вредни вещества ще бъдат изхвърлени при смяна на маслото. Тоест ако маслото, осъществяващо тези защитни и почистващи дейности не потъмнява или цвета се изменя незначително, значи то просто не изпълнява добре своята защитна и почистваща функция.

МИТ № 4 – За двигателят е по-добре, когато автомобила пътува на къси дистанции.

Дългите разстояния/дистанции няма да нанесат по-голям ущърб на двигателя отколкото регулярните пътувания на малки дистанции, сумата от които е равна на сравнимия пробег. С по-прости думи, едно и също разстояние ще нанесе много по-малка вреда на двигателя, ако е преодоляно еднократно, а не многократно. Дори на пръв поглед това твърдение да не звучи убедително ще се замислите като ви кажем в какви условия се намира двигателя когато се кара на къси дистанции. Примерно градско шофиране. Късата дистанция не позволява на двигателя да загрее до нужната температура. Вследствие на ниската температура ще се появяват неизбежни утайки. За да се реши този проблем е необходимо да се избира качествено моторно масло, висок клас.

Тези четири мита относно използването на моторни масла далеч не изчерпват целия списък на съществуващите митове, но са сред най-често срещаните в него. Те се предават от шофьор на шофьор и често звучат като авторитетен и неоспорим съд. Колкото по-често се срещат в разговорите, толкова по-убедително звучат. А резултатите често водят просто до избор на некачествен продукт и последваща неизбежна повреда на двигателя.

Затова не се колебайте и посетете нашите сервизи AutoBOX еxpress service, където ще закупите нашите PREMIUM моторни масла HILBER, 100% Made in Germany и ще бъдете консултирани от нашите компетентни служители.

Още новини

Знаете ли че?

Знаете ли че?

Ако шофирате по-рядко, маслото трябва да се сменя по-често.

Защо да изберем всесезонните гуми?

Защо да изберем всесезонните гуми?

С напредването на технологията в производството на гуми и постоянно затоплящият се климат, всесезонните гуми стават все по-предпочитан и финансово по-изгоден вариант, спрямо моно сезонните такива – летни, или зимни.


viber messenger