своевременна смяна на моторно масло

Дата: 31.01.2019
Сподели:

Двигателите на съвременните автомобили са сложни системи, състоящи се от изключително много части, работещи съвместно и в синхрон. Едно от най-важните условия за осигуряването на дълготрайна и безпроблемна работа на двигателите в нашите автомобили е редовното обслужване. Обслужването се извършва на определен интервал от време, винаги посочван от производителя на автомобила (най - често между 10 000 - 15 000км.) като това може да зависи и от възрастта му, пробега или условията, в които се експлоатира. Периодичното обслужване на автомобила включва смяната на филтри, масла, ремъци и др. компоненти подложени на износване, чиято смяна е препоръчана от производителя.

Моторното масло e един от най-важните консумативи в съвременните двигатели. Освен, че "смазва" двигателя, маслото изпълнява множество функции, като:

  • - Намалява триенето и износването в двигателя;
  • - Отвежда топлината от триещите се части;
  • - Уплътнява буталата в цилиндрите;
  • - Отстранява нежеланите отлагания в него;
  • - Предпазва двигателните компоненти от окисление и корозия.

ravenol

Редовна смяна на моторното масло е от съществено значение за безпроблемната работа на двигателя. Колко често и как се подменя маслото?

Подмяната на маслото трябва да става винаги според указанията на производителя на автомобила. Има обаче няколко основни насоки и това са изминатите километри или изминалото време. В зависимост от автомобила препоръките за промяна при изминато разстояние може да варират между 5000 и 15 000 км. Независимо от навъртените километри обаче, подмяната трябва да стане в указания срок – най-често веднъж годишно, при някои модели може да са посочени и две години.

question 

 Какво е важно да знаем?

Редовно проверявайте нивото на маслото и ако е под или около минимума, долейте масло, като задължително се стремите да е със същите спецификации. Ако редовно намалява, най-добре потърсете услугите на сервиз за установяване на причината. Индикаторът за маслото на автомобила не трябва да ви успокоява. Ако той светне, трябва незабавно да спрете колата от движение и да проверите ситуацията.

 

 

AutoBOX Express service Ви напомня, че изборът на масло и редовната му поддръжка са изключително важни за живота на двигателя на вашия автомобил, както и за сигурността ви на пътя. Ние можем да предложим всички продукти за Вашия автомобил, за да сте спокойни на пътя!

Още новини

Защо да изберем всесезонните гуми?

Защо да изберем всесезонните гуми?

С напредването на технологията в производството на гуми и постоянно затоплящият се климат, всесезонните гуми стават все по-предпочитан и финансово по-изгоден вариант, спрямо моно сезонните такива – летни, или зимни.

MAXXIS Е ОФИЦИАЛЕН ДОСТАВЧИК НА ГУМИ ЗА VOLKSWAGEN CRAFTER

MAXXIS Е ОФИЦИАЛЕН ДОСТАВЧИК НА ГУМИ ЗА VOLKSWAGEN CRAFTER

Maxxis Europe B.V., чийто официален дистрибутор  за България е Карио ООД вече е официален доставчик на гуми за вграждане за Volkswagen Crafter. 
Гумите, които германския концерн предпочете пред десетки конкуренти са VANSMART (MCV3+)


viber messenger