своевременна смяна на моторно масло

Дата: 31.01.2019
Сподели:

Двигателите на съвременните автомобили са сложни системи, състоящи се от изключително много части, работещи съвместно и в синхрон. Едно от най-важните условия за осигуряването на дълготрайна и безпроблемна работа на двигателите в нашите автомобили е редовното обслужване. Обслужването се извършва на определен интервал от време, винаги посочван от производителя на автомобила (най - често между 10 000 - 15 000км.) като това може да зависи и от възрастта му, пробега или условията, в които се експлоатира. Периодичното обслужване на автомобила включва смяната на филтри, масла, ремъци и др. компоненти подложени на износване, чиято смяна е препоръчана от производителя.

Моторното масло e един от най-важните консумативи в съвременните двигатели. Освен, че "смазва" двигателя, маслото изпълнява множество функции, като:

  • - Намалява триенето и износването в двигателя;
  • - Отвежда топлината от триещите се части;
  • - Уплътнява буталата в цилиндрите;
  • - Отстранява нежеланите отлагания в него;
  • - Предпазва двигателните компоненти от окисление и корозия.

ravenol

Редовна смяна на моторното масло е от съществено значение за безпроблемната работа на двигателя. Колко често и как се подменя маслото?

Подмяната на маслото трябва да става винаги според указанията на производителя на автомобила. Има обаче няколко основни насоки и това са изминатите километри или изминалото време. В зависимост от автомобила препоръките за промяна при изминато разстояние може да варират между 5000 и 15 000 км. Независимо от навъртените километри обаче, подмяната трябва да стане в указания срок – най-често веднъж годишно, при някои модели може да са посочени и две години.

question 

 Какво е важно да знаем?

Редовно проверявайте нивото на маслото и ако е под или около минимума, долейте масло, като задължително се стремите да е със същите спецификации. Ако редовно намалява, най-добре потърсете услугите на сервиз за установяване на причината. Индикаторът за маслото на автомобила не трябва да ви успокоява. Ако той светне, трябва незабавно да спрете колата от движение и да проверите ситуацията.

 

 

AutoBOX Express service Ви напомня, че изборът на масло и редовната му поддръжка са изключително важни за живота на двигателя на вашия автомобил, както и за сигурността ви на пътя. Ние можем да предложим всички продукти за Вашия автомобил, за да сте спокойни на пътя!

Още новини

Знаете ли че?

Знаете ли че?

Ако шофирате по-рядко, маслото трябва да се сменя по-често.

Защо да изберем всесезонните гуми?

Защо да изберем всесезонните гуми?

С напредването на технологията в производството на гуми и постоянно затоплящият се климат, всесезонните гуми стават все по-предпочитан и финансово по-изгоден вариант, спрямо моно сезонните такива – летни, или зимни.


viber messenger