На почивка с автомобил ...

Дата: 26.07.2017
Сподели:

Лятото е сезона на почивките и пътуванията, период през който използваме интензивно автомобила си. Преди да тръгнем на път е необходимо да проверим дали превозното средство е готово за път. Това би ни спестило доста неудобства и пари. За да направим автомобила по-безопасен и удобен за пътуване е необходимо да обърнем внимание на няколко важни проверки:


Проверка на акумулатора и зарядната система на автомобила - Повечето хора не се сещат за батерията на автомобила си, докато не спре да пали. През зимния период повечето автомобили се ползват само в градски цикъл, което затруднява зареждането на батерията. Екстрите, които съвременните автомобили ни предоставят са с доста висока консумация и когато в градски цикъл алтернатора на автомобила не смогва да зарежда батерията до пълен заряд, батерията се изтощава и в един момент автомобила отказва да запали.

Проверка на охладителната система и антифриза - Охлаждащата течност на автомобила не е вечна. Антифризите също имат свой пробег и/или период който е необходимо да се спазва. В повечето случаи при червените антифризи (или т.нар Long Life). Смяната се извършва при достигнат пробег от 150 000км или 5 години, докато при сините антифризи периода е доста по кратък 2 години.

Спирачна система и спирачна течност - Спирачната система на автомобила е една от най-важните системи за безопасността. Необходимо е спирачната течност да се сменя на всеки 2 години, защото при всяко спиране, течността се загрява, когато започне да изстива се образува конденз. Влагата в системата води до корозия и окиси на елементите на спирачната уредба. Последващите ремонти излизат в пъти по-скъпо от смяната на течността.

Масло и филтри - Необходимо е да се провери, кога последно са сменяни и ако следващата смяна настъпи, докато сме на път, по-добре е да се смени преди пътуването. Задължително се сменя и масления филтър. Трябва да се обърне внимание на въздушния филтър и филтъра на климатика.

Климатик и климатична система - Климатичната система, без значение дали е в автомобила, офиса или у дома, работи почти през цялата година. За да се гарантира безпроблемно и здравословно използване на климатичната система, са необходими редовни грижи и почистване.
Ако климатикът не почистван дълго време във въздуховодите се образуват гъбички, бактерии и други микроорганизми. Тези бактерии не само имат неприятна миризма, но и причиняват алергични реакции както при възрастните, така и при децата, като кихане, кашляне или дразнене/сълзене на очите. Необходимо е да се провери и дали климатика има достатъчно фреон и работи изправно.

Гуми и ходова част - Необходимо е да се провери първо налягането на гумите, не напомпаните гуми увеличават разхода на гориво, пренапомпаните гуми, могат да се окажат изключително опасни. Много хора смятат, че могат да ползват зимните гуми и през лятото, но те не са пригодени за високи температури и са неустойчиви на топлата пътна настилка. Особено важно е да се провери състоянието на резервната гума или наличие на ремонтен комплект в случай че такава липсва.

Чистачки и течност за чистачки - Чистачките, трябва да се подменят след зимата. Те са част от системите за безопасност на автомобила. Те често се приемат за даденост, и не се сещаме за тях, докато не завали и не установим че старите чистачки не могат да се справят. В такива ситуации не е много приятно да открием че се нуждаем от нови чистачки, защото е прекалено късно за това. Така създаваме потенциална опасност не само за нас, но и за околните поради намалената ни видимост. През лятото е препоръчително да се ползва лятна течност за чистачки, защото по-добре почиства насекомите от стъклата и фаровете.

Осветителна и сигнална система - тя също е част от системата за безопасност на автомобила. Изправността на осветителната система е от изключителна важност, както за вашата сигурност, така и за сигурността на останалите участници в движението.

Всички тези проверки могат да бъдат извършени в сервизите на AutoBOX, като самата проверка и препоръките са безплатни. Правилната грижа за автомобила гарантира сигурност и спокойствие, а и спестява неприятни аварии по време на път в горещите дни.

Още новини

Знаете ли че?

Знаете ли че?

Ако шофирате по-рядко, маслото трябва да се сменя по-често.

Защо да изберем всесезонните гуми?

Защо да изберем всесезонните гуми?

С напредването на технологията в производството на гуми и постоянно затоплящият се климат, всесезонните гуми стават все по-предпочитан и финансово по-изгоден вариант, спрямо моно сезонните такива – летни, или зимни.


viber messenger