НИВО НА МОТОРНОТО МАСЛО

Дата: 04.08.2020
Сподели:

Ние винаги Ви съветваме да сменяте маслото в специализирани сервизи. И искаме да Ви разкажем за един проблем, за който може дори не сте се замисляли.

Знаете ли, че нивото на двигателното масло над нормалното не е толкова безобидно, колкото мнозина смятат? Понятието „колкото повече, толкова по-добре“ не е приложимо за моторните масла, следователно е задължително да се следи количеството масло, което трябва да се налива всеки път, когато го сменяте.

Примерно за малък излишък на масло свидетелства увеличената му консумация. Работата е там, че излишното количество масло осигурява допълнително съпротивление на буталата и буталните пръстени, които се движат в цилиндрите. Необходими са и повече усилия за завъртане на коляновия вал, така че по-малко въртящ момент се предава на колелата. В резултат на това колата се ускорява по-лошо и за да възстанови обичайната динамика на ускорението, водачът натиска по-силно газа, което пък увеличава разхода на гориво.

Разбира се, допълнителните 5 мм течност не могат да причинят сериозно влошаване на динамиката на двигателя, но те със сигурност ще се утаят под формата на кокс по стените на горивната камера, че и катализатора. Силовите агрегати, които пък не са далеч от основен ремонт, ще започнат да "пушат" интензивно с излишък на масло (черен дим ще започне да излиза от ауспуха).

Но при значителен излишък на масло (над 1 см от максималната) вече води до по-критични последици. Коляновият вал започва буквално да се потапя в масло, което води до активно пенене. В резултат на кавитация се задействат ерозионни процеси, а добавките престават да изпълняват предишните си функции.

Излишъкът от моторно масло е опасен, тъй като неговите „симптоми“ не се появяват веднага. Ето защо е важно да се открие проблема навреме и да бъде решен, преди двигателят да има време да бъде сериозно повреден. Но най-правилното решение е въобще да не бъде допускан! Затова елате в в нашите сервизи!

В AutoBOX Express Service имаме богата гама моторни масла и сервизни течности за всички видове автомобили, както и компетентни специалисти, които ще Ви посъветват за правилния избор и точното количество. Доверете ни се!

Още новини

Знаете ли че?

Знаете ли че?

Ако шофирате по-рядко, маслото трябва да се сменя по-често.

Защо да изберем всесезонните гуми?

Защо да изберем всесезонните гуми?

С напредването на технологията в производството на гуми и постоянно затоплящият се климат, всесезонните гуми стават все по-предпочитан и финансово по-изгоден вариант, спрямо моно сезонните такива – летни, или зимни.


viber messenger