Как да изберем правилния размер гуми?

Дата: 25.01.2019
Сподели:

Гумите са един от най-важния консуматив на превозното средство и затова днес решихме да ви споделим как можете да си изберете правилния размер гуми за Вашето превозно средство.

  • 1. Стандартните гуми

Винаги купувайте гуми и джанти с размерите, предписани от производителя, винаги помпете гумите според спецификацията на автомобила. Препоръчаните от производителя параметри представляват възможно най-добър компромис между поведение на сух и мокър път при различни видове пътна настилка, при ускорение, спиране и в завой.

  •  2. По-широки гуми

При по-широките гуми, се получават няколко ефекта. Възможна по-добра стабилност в завой и същият или по-къс спирачен път. Минус е повишен риск от аквапланинг и по-голям риск от неравномерно износване. 

  • 3. Гуми с по-голям диаметър

Тук говорим за използване на гуми с по-голям външен диаметър (или с други думи - обиколка) от предписаните от производителя. По-големите колела придават повече стил на автомобила и изглеждат по-приятно за окото. Като изключим външният вид, подобна замяна оказва единствено негативно влияние на автомобила. Ето как:

  • Удължава се спирачен път - По-големият диаметър на гумата при същия на спирачния диск води до претоварване на спирачките и прегряване, което съкращава живота на накладките.
  • Влошено усещане за управляемост - резултат от жироскопичната сила, по-голямото колело се върти наляво-надясно по-трудно. Така то не предава своевременно информация на водача при загуба на сцепление и поднасяне на автомобила. 
  • Влошено ускорение, увеличен разход на гориво.

В сервизната мрежа на AutoBOX express service, както и online на www.autobox.bg, Ви предлагаме голямо разнообразие от размери, безплатна консултация при избора на най-подходящите за Вас, разбира се на атрактивна цена. Ако искате покупката да не се отрази на бюджетът Ви можете да закупите гумите и на изплащане.

Още новини

Знаете ли че?

Знаете ли че?

Ако шофирате по-рядко, маслото трябва да се сменя по-често.

Защо да изберем всесезонните гуми?

Защо да изберем всесезонните гуми?

С напредването на технологията в производството на гуми и постоянно затоплящият се климат, всесезонните гуми стават все по-предпочитан и финансово по-изгоден вариант, спрямо моно сезонните такива – летни, или зимни.


viber messenger