Рециклиране на акумулатори

Дата: 09.08.2017
Сподели:

В днешно време литиево-йонните и литиево-полимерните батерии стават все по-популярни и достъпни в много устройства които ползваме ежедневно. Можете да ги намерите в лаптопи, смартфони, таблети, МР3 плейъри, а в последните години във всички хибридни и електрически автомобили. Въпреки това все още масово се използват старите обемни и тежки оловно-киселинни батерии. Преди да отговорим на въпроса "Защо трябва да предадем стария акумулатор за рециклиране?", нека обясним от какво е направен. Дори да не сте съвсем запознати с това какво действително съдържа акумулатора, то най-вероятно, сте чували, че автомобилните акумулатори съдържат олово и оловни съединения, пластмаса (полипропилен), електролит (воден разтвор на сярна киселина).

Според статистиката за рециклиране на продукти от нашата дейност, вестниците и списанията, могат да бъдат рециклирани до 45%, автомобилните гуми и стъклените бутилки достигат 26% на рециклиране, при алуминиевите кутии за безалкохолни напитки и бира 55%. Процентът за рециклиране на оловно-киселинните акумулатори е може би най-високият за индустриален продукт. Той може да бъде рециклиран до над 97%. Именно това е една от причините, поради които се смята, че оловно- киселинните акумулатори щадят природата и са един от най-екологичните продукти.

Как се рециклират акумулаторите?

Това става чрез специална мелница, чиято функция е да раздроби стария акумулатор на малки парченца. Раздробените частици попадат в големи съдове, които са пълни с вода. Оловото и неговите съединения, като по-тежки попадат на дъното, докато пластмасата, изплува най-отгоре. Какво се случва с оловото и неговите съединения? След като те се утаят във водата, отиват за претопяване. При самия процес на претопяване, се получава чисто олово, което по-късно се използва в производството на решетки за новите акумулатори.

Какво се случва с пластмасата?

Както и при оловото, пластмасата също се рециклира. Това става, след като парчетата пластмаса се измият и разтопят. Разтопената пластмаса се екструдира на по-малки пластмасови топчета, наречени пелети, които обикновено са еднакви по големина. След това получената пластмаса се използва за направата на новите акумулаторни кутии.

Как се рециклира електролита?

Електролита представлява воден разтвор на сярната киселина и за неговото рециклиране съществуват два начина. Първият е чрез неутрализиране на киселината с основа, като при този химичен процес, електролитът се превръща във вода. При вторият начин киселината се обработва, за да се състави натриев сулфат и вода. Натриевият сулфат има дълбоко приложение в производството, на стъкло и текстил, перилни препарати и други.

Още новини

Знаете ли че?

Знаете ли че?

Ако шофирате по-рядко, маслото трябва да се сменя по-често.

Защо да изберем всесезонните гуми?

Защо да изберем всесезонните гуми?

С напредването на технологията в производството на гуми и постоянно затоплящият се климат, всесезонните гуми стават все по-предпочитан и финансово по-изгоден вариант, спрямо моно сезонните такива – летни, или зимни.


viber messenger