За антифризите менте.

Дата: 28.11.2017
Сподели:

Нееднократно сме писали за некачествените антифризи, които заливат българския пазар. През 2017 г. суровините за производство на антифриз, а именно етиленгликола и инхибиторите белязаха значителен ценови ръст на световните пазари, което веднага доведе до ръст в цените на антифризите. Съответно ако на пазара присъстват продукти на нелогично ниски цени, самият факт би трябвало да накара търговците и клиентите да се замислят. Едните какво точно продават, а вторите какво наливат в колите си. Защото ако един антифриз не съдържа етиленгликол и качествени инхибитори, произходът му е абсолютно неясен и изключително опасен! До какво ще доведе един съмнителен състав на антифриза четете по-долу.

Другата опасност, която е реална и е практика на недобросъвестни производители и търговци, е разреждането на концентратите и готовите антифризи. И пълно разминаване в указаната температура на кристализация. На прост език това означава, че антифризът замръзва при по-високи от указаните температури.

Прилагаме ви един анализ изготвен от независима акредитирана лаборатория на няколко закупени така наречени “антифризи“ от различни търговски обекти.

От търговската мрежа бяха закупени пет произволно избрани антифризи, чието основно "предимство" e ниската им цена. Цена абсолютно неотговаряща на реалната пазарна! След направен анализ на тези продукти в независима акредитирана лаборатория резултатите са повече от потресаващи.

 В приложеният материал е видно, че част от продуктите не отговарят на посочената температура на кристализация при разреждане. При указани температури на замръзване - 18°C и - 20°C реално продуктите замръзват при - 8°C и - 9°C. Другите продукти, които са тествани за въздействието им върху метали показват съществени отклонения от допустимите норми и стандарти. Последствието е корозия на металите. Изводът е един, подобни евтини антифризи не допринасят за никаква икономия, защото те нанасят непоправими щети върху вашият автомобил. Доказано е, че два от всеки три ремонта свързани с охладителната система са предизвикани от некачествен антифриз. Функцията на антифриза освен, че не трябва да замръзва е и да смазва водната помпа, да защитава всички части на двигателя, които имат контакт с него и да не предизвиква никакви поражения като тези показани на снимките от направените тестове.

 норми за сравнение

Заключение: Антифриз от Проба 1 и Антифриз от Проба 4 не отговарят на посочените по етикет температури на замръзване. Поради което не са тествани за въздействие върху метали.

Останалите три проби са тествани за корозия и са с неприемливи резултати (в дясно са добавени нормите на за сравнение).

Подчертаваме, че анализа е извършен върху метали и сплави, които се използват в автомобилостроенето - по-точно при производството на двигателите на автомобилите.

 Приложения - корозиралите метали при трите теста. 

резултати от тестовете

За да се предпазите от подобни „продукти“ купувайте винаги качествени антифризи от проверени и доказани търговци, които ще гарантират своите продукти със сертификати и които могат да докажат качеството на продуктите си. В обектите на AutoBOX Express Service може да намерите пълна гама висококачествени антифризи, с които ще осигурите целогодишно спокойствие за Вашия автомобил.

Още новини

Знаете ли че?

Знаете ли че?

Ако шофирате по-рядко, маслото трябва да се сменя по-често.

Защо да изберем всесезонните гуми?

Защо да изберем всесезонните гуми?

С напредването на технологията в производството на гуми и постоянно затоплящият се климат, всесезонните гуми стават все по-предпочитан и финансово по-изгоден вариант, спрямо моно сезонните такива – летни, или зимни.


viber messenger