0 0

Смяна на масло

Смяна на масло

Смяна на масло от AutoBOX
Смяна на масло - бърза работа

Смяната на маслото е от огромно значение, за да си гарантирате перфектно представяне на Вашия автомобил. Когато кажем смяна на масло, в това число се включва двигателното, маслото на трансмисията и диференциалното масло. Всяко едно има ключово значение за работата на автомобила и затова те трябва да бъдат подменяни на определен период, който често се измерва с изминатите от превозното средство километри. Смяната на маслото ще Ви гарантира не само спокойствие, но и ще Ви помогне да избегнете бъдещи сериозни ремонти по колата си.

 

 

Смяна на масло – двигателно масло

Относно смяната на масло в двигателя, съществуват много и различни спорове сред различните хора. Често, те са породени от дискусиите колко бързо старее самото масло в двигателя. Стареенето и последващата нужда от смяна на маслото, всъщност, зависи от много различни фактори, които могат да повлияят на износването му и на периода на смяната на маслото, като например марката или модел на автомобила, дали се използва повече в градска среда или извънградско, стил на шофиране и още много други. Когато се вземат всички фактори под внимание, всеки шофьор може да прецени на колко време трябва да извършва смяна на маслото.            

Смяна на масло от AutoBOX
Смяна на масло - доверете се на нас

Период на смяна на маслото в двигателя

Повечето производители имат определен пробег, който препоръчват за смяна на маслото. Често, той варира между 5 и 15 хиляди километра, като вече се променя в зависимост от гореизброените фактори. Голяма част от автомеханиците препоръчват смяна на маслото в двигателя на всеки 10 000 километра. Разбира се, в зависимост от различните шофьори и стилове на каране, за едни това може да бъде прекалено малко и прибързано, докато за други е даже прекалено много. Препоръчителна е смяната на масло, ако често шофирате с висока скорост, автомобилът Ви е по-стар и двигателят гори масло, пренасяте тежки товари или атмосферните условия се влошат – при рязко падане и повишаване на температурите.

 

Защо трябва да се сменя маслото в двигателя?

Смяна на масло от AutoBOX
Смяна на масло - качествена работа

Смяната на маслото в двигателя е много важна, заради ключовата му роля в работата на автомобила. Поради високите температури, които се развиват в двигателя, моторното масло може лесно да загуби качествата си, да се замърси и да бъде неефективно в поставената му задача и тогава да доведе до отчайваща нужда от смяна на маслото. Ако липсва добро смазване на частите в двигателя, това със сигурност ще доведе до износването им и скоро след това ще Ви се наложи да подменяте определена част или в най-лошия случай – целия двигател. Смяната на маслото и избирането на качествени предложения с различни добавки и свойства, може да Ви гарантира спокойствие и най-доброто представяне за Вашия автомобил.

            Смяна на маслото и масления филтър

При смяната на маслото е важно да знаете, че тя трябва да бъде придружена и с подмяната на масления филтър на автомобила. Това е важно, защото филтърът често се задръства с различни частици, прах и стружки. Смяната на маслото и масления филтър е важна, защото ако той е запушен с онечиствания, не може да изпълнява функцията си и това означава, че всички тези частици ще плуват свободно в маслото. Ако решите да извършите смяна на маслото, но не смените филтъра, това със сигурност ще доведе до бързо замърсяване на новото масло.

 

Смяна на масло в скоростната кутия

Много често след изминаването на няколко хиляди километра, шофьорите се сещат за смяна на маслото в двигателя. Но колко често се сещате, че трябва да извършите смяна на маслото и в скоростната кутия? Макар и да не се говори толкова много за него, маслото в трансмисията е много важно за предпазването на скоростната кутия от износване и прегряване. Може би често смяната на маслото в скоростната кутия остава на по-заден план, защото това е процедура, която не се извършва толкова често, колкото с двигателното масло.            

Смяна на масло от AutoBOX
Смяна на масло - прочетете повече на сайта ни

Смяна на маслото на ръчна и автоматична скоростна кутия

Смяната на маслото е важно, както за автомобилите с ръчна, така и за тези с автоматична скоростна кутия. Независимо от марката и модела на автомобила, всяка скоростна кутия е сложен механизъм, който е изграден от множество валове и зъбни колелета. Голяма част от работата на трансмисията е свързана с триене на метал в метал, което както при двигателите, означава нужда от лубрикант, който да смазва и предпазва частите. Също като при двигателното, маслото в трансмисията с работата се замърсява и започва да губи качествата си. За това е препоръчително извършването на смяна на маслото в трансмисията на няколко години.  

            Периоди за смяна на маслото в скоростната кутия

Различните производители предвиждат различни периоди от време, на които трябва да се извършва смяна на маслото в скоростната кутия. Някои марки след производство оборудват автомобилите си със специално обозначение, което гласи, че смяна на маслото в трансмисията не е нужно, защото течността е пригодена да издържи през целия живот на автомобила. Но периодът на смяна на маслото определено е различна величина за всеки човек и никой не може да каже какво точно се има предвид. Други производители поставят пробега като мерна единица за смяната на маслото в трансмисията. Така, че следващият път, когато Ви се наложи да посетите сервиз за смяна на маслото, посъветвайте се със специалистите дали има нужда от смяната на маслото в скоростната кутия.

 

Смяна на маслото на диференциала

Диференциалът е важен компонент за движението на колата. Наред със маслото в скоростната кутия, смяната на маслото на диференциала е често пренебрегван елемент в поддръжката на автомобила. Има специалисти, които се шегуват с факта, че диференциалното масло не получава това внимание, като двигателното, защото се намира в долната част на автомобила и затова смяната на маслото в диференциала е по-рядко явление.              

Смяна на масло от AutoBOX
Смяна на масло - оставете на нас!

Колко е важна смяната на маслото в диференциала?

Въпреки това, ако липсва смяната на маслото и смазването при диференциала, определено няма да стигнете много на далече без да имате проблеми с автомобила. Тъй като диференциалът е съставен от множество метални елементи и компоненти, липсата на лубрикант ще доведе до тяхното износване и амортизиране, което от своя страна гарантирано означава нужда от ремонт и подменяне на определени части. Именно затова смяната на маслото на диференциала е не по-малко важна за поддръжката на автомобила, от двигателното масло.

            Период на смяна на маслото в диференциала

Според различните производители, времето за смяна на маслото на диференциала варира, като се смята, че то трябва да се подмени след пробег на автомобила между 50 и 80 хиляди километра. Но за да сте сигурни, проверете упътването за Вашата кола, защото стойностите за смяна на маслото на диференциала варират според модела и марката.

 

Смяна на масло от AutoBOX
Смяна на масло - Ние знаем
как се прави

Смяна на маслото в оторизираните сервизи на AutoBOX

Ако знаете, че е време за смяна на маслото и да се погрижите за Вашия автомобил, то ние сме насреща! Националната мрежа сервизи на AutoBOX Ви позволява лесно и удобно да извършите преглед на Вашия автомобил, както и смяна на маслото. В продуктовата гама на AutoBOX можете да намерите различни висококачествени предложения двигателно и трансмисионно масло на отлични цени, като освен това, можете лесно да си запишете час за сервиз от мрежата на AutoBOX и да организирате смяната на маслото! Доверете се на качеството и професионализма на AutoBOX за смяната на маслото на Вашия автомобил. 

 

 

 

Смяна на масло
Смяна на масло – двигателно масло
Защо трябва да се сменя маслото в двигателя?
Смяна на масло в скоростната кутия
Смяна на маслото на диференциала
Смяна на маслото в оторизираните сервизи на AutoBOX